Seka Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumu

bilgi@sekaakademi.com

Kurum Adresimiz

Cevizlidere Mah. 1245 Sok.
No:8/B Çankaya / Ankara

bilgi@sekaakademi.com

Kurum Adresimiz

Cevizlidere Mah. 1245 Sok.
No:8/B Çankaya / Ankara

Hijyen Eğitimi

Anasayfa / Hijyen Eğitimi

Hijyen Eğitimi Nedir?

Türkiye’ de İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 5 temmuz 2013 tarihinde Hijyen Eğitimi yönetmeliği yayımlanmıştır. Böylelikle kurumsal yükümlülük / sorumluluk haline gelmiştir. Her iş kolunda mevcut olan niteliklere göre çalışanların kendisi ve tüketici için sağlığını riske etmeyecek şekilde hizmet vermesini sağlama hedefiyle gerçekleştirilecek tüm temizlik önlemlerini kapsamaktadır. Hijyen eğitimi, bireylerin sağlık ve güvenlik açısından temizlik kurallarını öğrenmesi ve uygulamasını sağlayan bir eğit programıdır. Bu eğitim, kişisel hijyen, gıda hijyeni, mesleki hijyen ve genel temizlik konularını kapsar. Hijyen eğitimi, hastalıkların yayılmasını engellemek, enfeksiyon riskini azaltmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için oldukça önemlidir.

Hijyen Eğitimi Amacı Nedir?

Tüm iş kollarını kapsamakta olan ancak gıda sektörüyle doğrudan ilişkisi bulunan hijyen eğitimi, her bir çalışanın bu konudaki sorumluluğunu bilmesi ve yapması gerekenlere ilişkin olarak bilinçlendirilmesidir. Temizlik hizmetlerinin sunulduğu tüm işyerlerinde çalışanlara istinaden hijyen eğitimi programlarının düzenlenmesi, eğitim uygulamalarının sunumu gerçekleştirilmektedir. İş yeri sahibi, işleten kişilerin ve çalışanların hijyen konu başlığı altındaki tüm sorumluluklarına yönelik bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca söz konusu işyerlerinde çalışmaya engel teşkil edecek bulaşıcı hastalıklar, cilt hastalıklarının tespit edilerek, bu hastalıklara karşı koruma oluşturulması da hijyen eğitimi programının amaçlarından birisidir.

Hijyen Eğitimi Neden Önemlidir?

Hijyen eğitimi, insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. İyi bir hijyen uygulaması, bireylerin hastalıklardan korunmasına yardımcı olur ve toplum sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunur. Hijyen eğitimi sayesinde, enfeksiyon riskini azaltarak hastalıkların yayılmasının önüne geçilir. Ayrıca gıda hijyeni konusunda eğitim alınması, gıda zehirlenmelerinin ve salgın hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Hijyen Eğitimi Hangi İş Kollarını Kapsar?

Gıda üretim ve perakende iş yerleri, insani tüketim amaçlı su üretimi, kaplıca, hamam ve sauna alanları, berber ve kuaför, dövme ve pirsing yapan yerler, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler hijyen eğitimi yönetmeliği kapsamında bulunan iş kollarıdır. Çocuk sağlığının önem taşıdığı okul kantinlerine yönelik olarak da hijyen eğitimi verilmektedir. Ayrıca 1 ocak 2017 tarihinde ekmek, ekmek çeşitleri, diğer ekmek çeşitleri ve sade pide üretimi gerçekleştiren işletmelerde “Kayıtlı Gıda İşletmesi” kapsamına alınarak, zorunlu hale getirildi.

Bu iş kollarında hijyen eğitimi almamış ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen sertifikaya sahip olmayan personellerin çalıştırılabilmesi ise yasal olarak mümkün değildir. Söz konusu eğitimin işyerindeki tüm çalışanlara verilmesinin sağlanması ise işyeri yetkili veya işyeri sahibi sorumluluğundadır.

Hijyen Eğitimini Kimler Verebilir?

Hijyen eğitimi programında görev alabilmek için akademik düzeyde bu alanda eğitime sahip olunması gerekmektedir. Hijyen eğitimleri;

İşyeri hekimleri,

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifikası olan eğiticiler,

Tıp fakültesi, Hemşirelik Yüksek Okulu, Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Eğitim Fakültesi, Tıbbi Laboratuvar alanlarında eğitim alan tüm “Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü ve Fen Fakültesi” ve “Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü” mezunları,

Tarafından verilmektedir.

hijyen eğitimi nedir
online hijyen eğitimi

Hijyen Eğitimi Müfredatı

 

 

Sunulan hijyen eğitimi programı, iş kollarına göre küçük farklılıklar barındırabilir. Ağırlıklı olarak işyerlerinde hijyenin önemi, dezenfeksiyon uygulamaları gibi konuları kapsayan eğitim programı bulunur. Hijyen eğitiminin program süreleri ise alınan eğitim programına göre 8 saat ile 40 saat süre aralığındadır.

Hijyen eğitimi programı kapsamında verilen eğitim konuları;

Kişisel hijyen, Kişisel temizlik, Dezenfeksiyon, İşyeri ortam temizliği ve önemi, İşyerindeki ekipman ve materyal temizliği, Mutfak kuralları, Gıda kaynaklı hastalıklar, Risk gruplarına göre gıdalar, Gıda güvenliği, Gıdaların muhafaza koşulları, Zehirlenme, bulaşıcı hastalıklar ve mikroorganizmalar şeklindedir. Bu eğitim konuları alınacak hijyen eğitimi sertifikasının niteliğine göre değişkenlik göstermektedir. Çalışanlar, işyerleri tarafından talep edilen hijyen eğitimi sertifikası türüne göre sektörün uzman ekibine sahip firmamızdan iş koluna göre uygun eğitimi alarak, sertifika sahibi olabilirsiniz. Alınan eğitim programının kapsamına göre eğitim süreleri 8 ile 40 saat aralığında değişiklik gösterir.

Farklı eğitim programı tarihleri çerçevesinde sizin için en uygun olanını seçerek, eğitimlerinizi en sağlıklı şekilde sürdürebilir ve tamamlayabilirsiniz. Alınacak eğitim programının sonucunda başarıya ulaşılması durumunda hijyen sertifikalarının hazırlanması ortalama olarak 1 haftalık zaman dilimini alır. Alınan eğitim sonundaki sertifika ile ilgili sertifikayı talep eden tüm işyerlerine iş başvurusunda bulunabilmek mümkündür.