Seka Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumu
bilgi@sekaakademi.com
Cevizlidere Mah. 1245 Sok.
No:8/B Çankaya / Ankara
bilgi@sekaakademi.com
Cevizlidere Mah. 1245 Sok.
No:8/B Çankaya / Ankara
İş sağlığı ve güvenliği konusunda görevlendirilen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belgesi ve sertifikası bulunan doktorlara, İşyeri Hekimi adı verilmektedir. İşyeri hekimleri Seka Akademi ve benzeri Bakanlık onaylı İşyeri hekimliği Kursu bünyeinde eğitim görüp, girecekleri sınavdan geçer not alarak sertifikalarını almaktadırlar.
İş yerlerinde ki çalışma ortamlarının sağlık açısından denetlenmesi, çalışanların sağlıkları ile ilgili gözlemlerin yapılması, risk değerlendirme görevlerin de aktif rol alınması, rutin çalışan sağlığı kontrollerinin yapılması işyeri hekimlerinin en önemli görevleri arasında yer almaktadır.
Günümüzde önemli bir kavram olarak ön plana çıkan İş Sağlığı ve Güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olarak görev yürütürler.
İşyeri Hekiminin görevi, çalışma hayatında yer alan bireylerin hem ruhsal hem de fiziksel sağlıklarının sağlanması ve iş yeri çalışma koşullarının buna göre hazırlanmasını sağlamaktır. İş sağlığını ve güvenliğini engelleyen tehditler de İşyeri Hekimleri tarafından belirlenir ve ortadan kaldırılır. İşyeri Hekimi, sadece sağlık hizmetlerini vermekle yükümlüdür.
İşyeri Hekimi eğitimi, hekimlerin iş yerlerinde iş güvenliği ve sağlığı konusunda hizmet vermesini sağlamaktadır. Bu eğitim teorik ve pratik olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır Eğitimin teorik kısmı 180, pratik kısmı ise 40 saattir. Pratik eğitimler iş yeri hekimi bulunan iş yerlerinde yapılmaktadır.
İşyeri Hekimi eğitim programının amacı, iş yerlerinde hekimlik hizmeti sunmak isteyen doktorlara, mesleki becerilerini geliştirme ve bu alanda uygulayabilme imkanı sunmaktır.
Türkiye’de ki tıp fakültesi mezunları ya da yurt dışında tıp okumuş ve YÖK’ten denkliğini almış (diploması Sağlık Bakanlığınca onaylı) tıp fakültesi mezunları işyeri hekimliği kursu alarak işyeri hekimi olabilir.
6331 Sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre kamu bünyesinde görev yapan yönetici hekimler hariç tüm hekimler aylık 30 saat özel sektörde görev yapabilirler. Buna ilave olarak 80 saat kamu içinde görev almaları mümkündür.
DHY sağlık bakanlığı kriteri olmasından dolayı DHY gitmeyen veya istifalı olan hekimlerin Çalışma bakanlığına bağlı olan işyeri hekimliği yapmasında herhangi bir engel yoktur.
Kamu da görev yapmakta olan hekimlerin tamamı özel de görev yapabileceği otuz saatlik süre saklı kalmak şartıyla kamu içinde tam zamanlı işyeri hekimi olarak görev alabilmektedirler. Fakat ilave ödeme olarak sadece seksen saatlik dilimin ücretini alabilecekleri için seksen saate kadar olan kısmı idari birim ile anlaşarak işyeri hekimi olarak çalışabilirler.