Çanakkale İş Güvenliği Kursu
Türkiye’ de sanayi yapısıyla her geçen gün büyüyen Trakya Bölgesi şehirlerindeki 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ nda belirtilen işyerleri için profesyonel İş Güvenliği uzmanlık eğitimi Seka Akademi bünyesinde veriliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından 6331 sayılı Kanun’ da yapılan düzenlemeler neticesinde İş Güvenliği uzmanlığı kapsam ve sorumlulukları genişletildi. Bu nedenle de bölge genelinde Kanun’ da belirtilen işyerlerinde İş Güvenliği uzmanlığı konusunda ciddi bir istihdam boşluğu ortaya çıktı. Seka Akademi, Bakanlık onaylı olarak Çanakkale İş Güvenliği kursu programı ile bu alandaki ihtiyaçlara yanıt veriyor.
İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?
Görev ve sorumlulukları ile birlikte İş Güvenliği uzmanı olabilmek için gerekli olan şartlar 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında açıkça belirtilmiştir. İşyerlerindeki iş kazaları, meslek hastalıkları gibi risklerin minimalize edilmesi ve iş verimliliğinin arttırılması amacı taşıyan bu uzmanlık için farklı sınıf kategorileri bulunuyor. Her sınıftaki İş Güvenlik uzmanının görev ve sorumluluk kapsamı farklılık gösterir. 6331 sayılı Kanun çerçevesinde İş Güvenliği uzmanlığı A Sınıfı, B Sınıfı ve C Sınıfı olarak 3 kategoriye ayrılmıştır. C Sınıfı ile başlayan ve sonrasında B Sınıfı ve A Sınıfı için yükselme gerçekleştirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Seka Akademi Çanakkale A Sınıfı İş Güvenliği kursu programına katılmak isteyenlerin mutlaka C ve B Sınıfı uzmanlık sertifikalarına sahip olması gerekliliği bulunmaktadır
Bakanlık yetkisiyle Çanakkale C Sınıfı İş Güvenliği kursu programı sunan Seka Akademi kursiyerleri İŞ Güvenliği uzmanlığı için ilk adımı atıyor. Özellikle de uzman eğitmen kadrosu ve modern eğitim koşullarıyla gerçekten uzman kişilerin bu sertifikaya sahip olmasını sağlayarak, iş sahalarına değer katıyor. Kursiyerler alacakları eğitim süreci sonunda Bakanlığın İş Güvenliği Sınavı’na katılım gerçekleştiriyor. Bu sınava katılım gerçekleştiren Seka Akademi kursiyerlerin yüksek başarı yüzdesiyle önemli bir avantaj sağlıyor.
B Sınıfı İş Güvenliği uzmanlık belgesinin alınabilmesi için C Sınıfı uzmanlık sertifikası ile en az 3 yıl süreyle fiili hizmetin belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu şartları sağlayan C Sınıfı sertifikalı uzmanlar Seka Akademi Çanakkale İş Güvenliği kursu programına katılım gerçekleştiriyor. Tıpkı C Sınıfı için olduğu gibi kursiyerler toplam 220 saatlik eğitim sürecinin sonunda Bakanlığın sınavına katılım gerçekleştirmektedir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Nedir?
C ve B Sınıfı İş Güvenliği uzmanlık sertifikasını alan uzmanlar, dilerlerse tüm tehlike sınıflarındaki işyerlerinde görev alabilmelerini sağlayacak en üst kademe A Sınıfı İş Güvenliği uzmanlığını da alabilmektedir. A Sınıfı uzmanlık içinde C ve B Sınıfı için olduğu gibi yeni bir eğitim sürecinin tamamlanması gerekiyor. Çanakkale İsg kursu programına katılım gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ancak mutlaka B Sınıfı seviyesinde en az 5 yıl süreyle fiili hizmet süresinin belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu şartları sağlayarak 220 saatlik eğitim programını tamamlayan Seka Akademi kursiyerleri yine Bakanlık tarafından yapılan sınava katılım gerçekleştiriyor. Sınavda 70 ve üzeri puan alarak, Bakanlık onaylı A Sınıfı İş Güvenliği uzmanlık belgesi almaya hak kazanıyor.
İş Güvenliği Uzmanlık Sertifikası Yenilir Mi?
İş Güvenliği uzmanlık sertifikalarının tüm sınıflarında 5 yılda bir olacak şekilde yeniden eğitim ve sınav katılımıyla yenileme yapılması gerekmektedir. Kanun çerçevesinde söz konusu olan bu uygulama temel olarak İş Güvenliği uzmanlarının iş sahalarında teknolojiyle birlikte değişen güncel koşullara bilgi ve tecrübe edinerek, kendilerini geliştirebilmesini amaçlamaktadır. Böylelikle her zaman işyerlerinde daha etkin görev ve sorumluluk alabilmeleri sağlanabilmektedir.